DE DETTA DOSSIERS (Luitingh Sijthoff, 2021-2022)

Derde deel in de bovennatuurlijke boekenreeks De Detta Dossiers. Onze eigen X-Files van de lage landen!

In het Achterhoekse dorpje Hummelo vindt een reeks mysterieuze moorden plaats. De slachtoffers hebben een enorme hoeveelheid synthetische drugs in hun lichaam. Rechercheurs David Detta en Tess de Winter stuiten op een vierhonderd jaar oude legende, die de inwoners van Hummelo de stuipen op het lijf jaagt. Men beweert dat een mysterieuze kracht vanuit de spiegels de dopelingen opdraagt zelfmoord te plegen… Zij dit drugsgerelateerde afrekeningen en speelt iemand een ziek spel, of moet Hummelo inderdaad bang zijn voor zijn spiegelbeeld?

De man die elke dag de krant van gister krijgt en er nu genoeg van heeft!  (2022)

De man die elke dag de krant van gister krijgt en er nu genoeg van heeft! is een geëngageerde en swingende Brechtiaanse parabel vol humor en moraal, meezingers en achtervolgingen, showballet en urgente thema’s. Hoe beter opkomend populisme, de rol van de media en de verantwoordelijkheid van het individu aan de kaak te stellen dan middels een laagdrempelige actiemusical vol antihelden, liedjes en explosies? In deze tijden, die bulken van fake news, fact checken en burgers en politici die feiten verwerpen als “ook maar een mening”, is het geen overbodige luxe om je zo nu en dan af te vragen: “Wat is waar?”.
De voorstelling werpt een kritische blik op de rol die media spelen binnen het publieke debat en de samenleving als geheel. Welke invloed hebben zij op de groei van de macht van populisten? Het lijkt er niet meer toe te doen of iets op een feit of een mening gestoeld is. De vraag wat echt en wat nep nieuws is, wordt steeds relevanter. Deze actiemusical is een satirische vertelling die deze problematiek op geestige en absurdistische wijze aan de kaak stelt, en het publiek zingend, dansend én de wereld verbeterend de zaal uit stuurt.

Van en met: Rosa Asbreuk, Roos Bottinga, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever

Regie: Eva M.C. Zanen
Tekst: Matthijs Bockting en Eva M.C. Zanen
Choreografie: Etienne van Geel
Dramaturgie stage: Lotte Melkert
Muziek: Joeri de Graaf / Nineyard Audio
Educatie: Merijn van Beusekom
Credits foto: Barbara Raatgever

Vaudeville: de Buurtbarbecue (2022)

De Theatertroep speelt al jaren hun Vaudeville voorstellingen op De Parade en nu zijn ze terug met De buurtbarbeque; een geëngageerde actiemusical vol humor en moraal, meezingers en achtervolgingen, showballet en urgente thema’s. Net als bij de ontevreden burger in de samenleving, woekert er in onze buurtbarbeque de vage angst mogelijkerwijs iets te kort te komen, in de toekomst iets kwijt te raken, of niet te krijgen waar men verdorie recht op heeft. Onder het motto ‘drempel omlaag, lat omhoog’ trekt De Theatertroep door het land, als blijspelspelers op een kar. Gewapend met een repertoire van gloednieuwe zelfgeschreven teksten, sketches en eeuwenoude acts, halen ze genadeloos de actualiteit door de mangel.

Deze voorstelling wordt gespeeld door de Theatertroep, geschreven door Eva M.C. Zanen en Matthijs Bockting en geregisseerd door Eva M.C. Zanen. 

Paradevoorstellingen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. juli/augustus 2022